Національна школа суддів України

Вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення

30 квітня 2024 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для працівників територіальних управлінь Служби судової охорони “Від Русі до України: вітчизняна історія та українська мова в контексті державотворення (IX–XVIII століття)”.

Навчання розпочали заступниця начальника відділу початкової підготовки суддів Діана Сніцаренко та головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш.

Викладачами семінару-практикуму були Оксана Кабиш і завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін історичного факультету Українського державного університету  імені Михайла Драгоманова, доктор історичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, голова предметної комісії з історії МОН України Олександр Потильчак.

Упродовж заняття слухачі детально проаналізували тексти історичних джерел, переглянули та обговорили відеоматеріали, подискутували на теми “Києво-руська спадщина в історії української державності” та “Українське козацтво: держава та мова в ХVI–XVIII століттях”.

Участь у заході сприяла усвідомленню учасниками наступності тисячолітніх традицій української державності та мови від Києво-Руської держави, Запорізької Січі, Гетьманщини до українських державних утворень доби Національної революції 1917–1921 рр. і сучасної незалежної України. Було сформовано критичне ставлення до історіографічної, лінгвістичної спадщини, історичних і лінгвістичних джерел, а також спростовано імперські й радянські міфи про історичне минуле України, її мови та державності.

За результатами семінару слухачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.