Національна школа суддів України

Вітчизняна судова практика і практика ЄСПЛ у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми

27 вересня 2018 року в місті Дніпрі за підтримки відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, місцеве регіональне відділення НШСУ спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проводить загальноукраїнський семінар на тему: “Незаконні угоди щодо людини. Торгівля людьми. Кримінально-правове забезпечення охорони людини від сексуальної та біологічної експлуатації ”.

Завдяки системі електронної реєстрації на сайті Національної школи суддів України для участі у вищезазначеному заході прибули судді місцевих загальних судів з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Сумської, Херсонської, Рівненської та Полтавської областей у кількості 51 особи.

Вітальними словами семінар відкрила голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, яка щиро подякувала суддям за участь у вищезазначеному заході та звернула увагу на можливість отримати корисний досвід із судової практики у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми.

Заступник директора Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник познайомила учасників з тематикою заходу, викладацьким складом і регламентом роботи.

Модератором семінару була запрошена суддя Марина Власенко, яка розповіла про мету заходу і запросила учасників висловитися стосовно очікувань від семінару.

На початку семінару, після перегляду відеоролика суддя Марина Власенко провела оглядову інтерактивну лекцію для осмислення актуальності і масштабів проблеми незаконних угод щодо людини і розповіла про розвиток державної політики у сфері протидії торгівлі людьми.

Суддя, кандидат юридичних наук Сергій Тучков зупинився на кримінально-правовій характеристиці злочину, передбаченого ст. 149 Кримінального кодексу України.

У ході інтерактивної лекції суддя Ганна Бондаренко обговорила важливі питання дотримання вітчизняними судами міжнародних стандартів та практики ЕСПЛ щодо забезпечення охорони людини від сексуальної та біологічної експлуатації та зупинилася на проблемах захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми.

Голова відділення Асоціації правників України в Дніпропетровській області, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Ассирія”, адвокат Олексій Савчук розкрив актуальні питання захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми під час досудового слідства та судового розгляду.

Про практику виявлення, документування та розслідування злочинів, передбачених ст. 149 Кримінального кодексу України підрозділами Національної поліції України розповіла старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області Інна Тарасенко.

Корисною для загального обговорення і практичного застосування була інтерактивна лекція щодо прокурорського нагляду за додержанням законів в оперативно-розшуковій діяльності та досудовому слідстві у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми, підтримання прокурором державного обвинувачення в судовому розгляді кримінальних проваджень та особливості оскаржень судових рішень (вироків) в апеляційному порядку, яку провела прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області, радник юстиції Олена Саломатіна.

Аналіз судової практики у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми провів доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Сергій Риб’янець. Він також висловив своє бачення щодо оцінки доказів та призначення судами покарань за вчинений злочин, а також розглянув питання щодо відмежування торгівлі людьми від суміжних складів злочину.

У межах семінару судді прослухали інтерактивні лекції з використанням презентацій; брали участь в обговоренні судової практики у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми, а після перегляду відеороликів мали можливість висловити свою думку та поділитися практичним досвідом з колегами.

На завершення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручення Сертифікатів Національної школи суддів України.

Повний текст програми всеукраїнського семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.