Національна школа суддів України

Особливості застосування виборчого законодавства на місцевих виборах

28 вересня 2015 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  спільно з Вищим адміністративним судом України, Координатором проектів ОБСЄ в Україні “Сприяння єдності судової практики адміністративних судів України” та проектом Ради Європи “Реформа виборчої практики в Україні” проводить періодичне навчання суддів апеляційних та окружних адміністративних судів, місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування виборчого законодавства на місцевих виборах”.

Вітальними словами семінар відкрили Посол Координатора проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович та начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький.

Для проведення семінару запрошено заступника Голови Вищого адміністративного суду України Михайла Смоковича,  експерта з питань виборчого права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Сергія Кальченка та юриста Секретаріату Європейського суду з прав людини  Дмитра Третьякова.

Під час семінару Сергій Кальченко  розгляне із суддями питання щодо виборчого законодавства на місцевих виборах, а саме:

- Виборчі системи на місцевих виборах. Територіальні організації місцевих виборів. Система виборчих комісій на місцевих виборах. Складання та уточнення списків виборців на місцевих виборах.

- Висування та реєстрація кандидатів на місцевих виборах. Відмова в реєстрації, скасування рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів).

- Інформаційне забезпечення та передвиборна агітація на місцевих виборах. Голосування, підрахунок голосів виборців, визнання голосування на виборчих дільницях недійсним, встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів.

Михайло Смокович розповість про особливості розгляду виборчих справ, а Дмитро Третяков проведе огляд практики Європейського суду з прав людини щодо статті 3 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Після підведення підсумків семінару буде проведено опитування учасників за допомогою методу експрес-опитування (клікерів).

Повний текст програми семінару розміщено на веб–сайті Національної школи суддів України в розділіПідотовка.

Після закінчення семінару всім суддям, які брали в ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України.