Національна школа суддів України

Вивчення актуальних питань щодо доказів та доказувань у кримінальному провадженні

24–28 жовтня  2016 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 19  суддів.

Директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник ознайомив учасників заходу з метою та регламентом підготовки.

Для проведення підготовки викладачами запрошено заступника голови Апеляційного суду Чернівецької області Володимира Міцнея та досвідчених суддів цього ж суду Онуфрія Колотила,  Степаниду Підгорну,  Василя Петлюка, Галину Станковську, Наталію Височанську,  Валентину  Чупікову, Наталію Половінкіну та  суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидата  юридичних наук  Аліну Федіну.

Відповідно до стандартизованої  програми  в межах  підготовки буде проведено тренінги на теми:  “Докази і доказування в кримінальному провадженні” таСуддівська етика. Доброчесність”. Основним завданням цих тренінгів є виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Після завершення тренінгів судді-тренери проведуть  оцінювання та заповнять анкети, з якими буде ознайомлено кожного суддю-слухача.

Тренінг “Докази і доказування в кримінальному провадженні” розпочнеться  з міні-лекції щодо застосування місцевими загальними судами України Конвенції про захисту прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини. Після міні-лекції учасники в малих групах обговорять  поняття доказів  щодо практики  Європейського суду, а представники кожної з цих груп висвітлять у своїх доповідях  узагальнені бачення та підходи.

Судді  висловили свої очікування від тренінгу “Докази і доказування в кримінальному провадженні”  удосконалити власні вміння щодо оцінки доказової інформації  та викладення  обґрунтування   оцінки доказів у судових рішеннях.

Під час тренінгу Суддівська етика. Доброчесність”  судді розглянуть принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, обговорять поведінку судді під час здійснення правосуддя, принципи та стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.