Національна школа суддів України

Вивчення актуальних питань судочинства суддями місцевих загальних судів

19–23 жовтня 2020 року Національна школа суддів України проводить онлайн підготовку суддів місцевих загальних (окружних) судів Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей.

Вітальними словами до суддів звернулась в. о. директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, яка ознайомила їх з програмою підготовки та особливостями роботи на платформі ZOOM.

Для проведення підготовки запрошено суддю Великої Палати Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Дмитра Гудиму, суддю Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, кандидата юридичних наук, доцента Альберта Єзерова, суддю Вищого антикорупційного суду, доктора юридичних наук, доцента Олексія Кравчука, суддів Одеського апеляційного суду –  заступника голови суду, кандидата юридичних наук, доцента Андрія Дрішлюка та  доцента, кандидата юридичних наук Олега Копіцу, а також заступника начальника (директора) тестологічного центру Національної школи суддів України, суддю Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Михайла Цуркана, суддю Апеляційного суду Київської області у відставці Михайла Поліщука, суддю Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, кандидата юридичних наук, члена Комісії з питань правової реформи при Президенті України Андрія Нижного, викладачку відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцентку кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатку юридичних наук Наталію Ахтирську та завідувачку відділу психологічних та інших досліджень Одеського НДІ судових експертиз, викладачку кафедри криміналістики та психології ОДУВС, кандидатку психологічних наук Маргариту Журавльову.

Під час підготовки учасники розглянуть питання Верховенства права як засади цивільного судочинства, відповідальності за порушення грошового зобов’язання, особливостей розгляду проваджень щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

До  програми підготовки також включено питання щодо особливостей психологічної експертизи та психологічних особливостей спілкування з малолітніми/неповнолітніми учасниками судового процесу.

Судді ознайомляться із судовою практикою вирішення окремих категорій житлових спорів та цивільних справ про визнання правочинів недійсними.

Напередодні місцевих виборів актуальною буде тема особливостей вирішення виборчих спорів.

Також заплановано лекції щодо застосування Конституції України при здійсненні правосуддя, відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією, провадження у справах про адміністративні правопорушення та дискусія щодо виправдувального вироку.

Судді-учасники кримінальної спеціалізації візьмуть участь у тренінгу “Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів”. Темою тренінгу для суддів цивільної спеціалізації обрано “Особливості розгляду справ щодо спадкування”.

Крім того, в рамках підготовки буде проведено апробацію тренінгу на тему: “Кіберзлочинність та електронні докази в кримінальному судочинстві”, який проведуть працівники Національної шкли суддів України, кандидати юридичних наук Олександр Іщенко і Марина Самофал та судді Михайло Зімін, Дмитро Крівцов, Владислав Овсянніков, Тетяна Фортуна.

Насичена програма підготовки передбачає активну роботу її учасників, за результатами якої кожен суддя отримає Сертифікат Національної школи суддів України.