Національна школа суддів України

Вивчення антикорупційного законодавства в центрі уваги підготовки суддів місцевих загальних судів

22 вересня – 3 жовтня 2014 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 20 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів, заступників голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову та Вікторію Міхеєву, суддів цього суду Віру Гайдук, Олену Свистунову, Катерину Чернусь, Ніну Коваленко, Олену Джерелейко, Марину Прозорову, Василя Коваленка, Василя Зайцева, Миколу Пищиду, Олексія Осіяна, Миколу Макарова, Тетяну Красвітну, Олену Варенко, Вікторію Васецьку та кандидата юридичних наук Сергія Риб’янця.

Окрім того, для проведення підготовки суддів запрошено заступника директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я України, кандидата медичних наук Сергія Шума та старшого викладача кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Тетяну Єрмолаєву.

Особливу увагу в процесі підготовки суддів буде звернуто на вивчення антикорупційного законодавства: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні; виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”, відповідальність суддів за вчинення корупційних правопорушень, практику Європейського суду з прав людини у справах проти України.

Також на заняттях судді обговорять актуальні питання, які виникають у процесі роботи при застосуванні:

- Кримінального процесуального кодексу України;

- сімейного законодавства;

- земельного законодавства;

- трудового законодавства.

Для вивчення та обговорення тем з особливостей психічних розладів, що зумовлюють суспільну небезпеку особи та впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, регіональним відділенням запрошено заступника директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров’я України, кандидата медичних наук Сергія Шума.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки буде забезпечувати Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник).