Національна школа суддів України

Вивчення норм антикорупційного законодавства: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні

3–7 грудня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів. 

Відкриваючи підготовку, директор регіонального відділення Олександр Мартиненко  подякував суддям за зацікавленість навчальними заходами та звернув увагу на нові підходи Національної школи суддів України до суддівської освіти. В основу роботи Національної школи суддів покладено налагодження порозуміння між суддями та суспільством. Розроблено Стандартизовані програми підготовки суддів усіх юрисдикцій, підготовлено тренерів із досвідчених суддів та суддів у відставці.

У ході заходу суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан зосередить увагу на питанні гарантії незалежності та самостійності суддівської діяльності.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Людмила Черненкова розповість про судову практику розгляду справ, які випливають із кредитних правовідносин.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова під час проведення лекції з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма зверне увагу на особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів, а також  проведе аналіз типових помилок, що трапляються під час ділового листування. У ході практичного заняття з використанням роздаткового матеріалу слухачі матимуть можливість удосконалити знання фонетичних, орфографічних і лексичних норм ділового мовлення, а експрес-опитування з використанням клікерів допоможе виявити рівень засвоєння інформації.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Андрій Мазниця проаналізує проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, визначить правові позиції Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ та проаналізує помилки, які виникають під час розгляду кримінальних справ у судах першої інстанції.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько приділить особливу увагу вивченню норм антикорупційного законодавства: міжнародним стандартам та їх запровадженню в Україні. На завершення занять він проведе експрес-опитування слухачів з метою перевірки отриманих ними знань про відповідальність за порушення вимог Закону України “Про запобігання корупції”.

Суддя Дніпровського апеляційного суду Тетяна Красвітна розгляне актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ, які виникають у судовій практиці під час розгляду трудових спорів.

Суддя Максим Таус розгляне особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП, та зверне увагу на особливості кримінального провадження на підставі угод.

Також слід зазначити, що в межах цієї підготовки заплановано проведення трьох тренінгів за окремими програмами:

 4 грудня 2018 року тренінг на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах” проведуть судді Мар’ян Мицак, Олександр Стрельников, Наталія Щербиа та Яна Замкова. Судді-викладачі зосередять увагу слухачів на проблемах, які найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо призначення покарання у кримінальних провадження в суді першої інстанції.

5 грудня 2018 року тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини місцевими загальними судами України” проведуть судді Василь Ільков, доктор юридичних наук, доцент  Надія Сліпець, Марина Камбул, Світлана Ширіна та Ганна Строгова. Під час проведення заходу судді матимуть  змогу поглибити свої знання та отримати практичні поради щодо застосування статті 6 Конвенції, принципів статей 8 та 10 Конвенції до фактів/обставин конкретної справи, висновків ЄСПЛ, а також  проведуть структурний та змістовний аналіз 10 рішень ЄСПЛ.

6 грудня 2018 року тренінг на тему: “Особливості розгляду справ про захист права власності” будуть проводити судді Марина Камбул, Олена Леонідова, Світлана Ширіна, Наталя Сарат, які поділяться досвідом щодо застосування нормативно-правових актів та судової практики при вирішенні спорів щодо набуття, переходу та припинення права власності та інших спорів, що виникають під час розгляду справ про захист права власності.

Після кожного тренінгу судді-тренери проведуть анкетне оцінювання та анкетне опитування.

Підготовку буде проведено за допомогою сучасних інтерактивних методів навчання.

Повні тексти програм підготовки суддів, у тому числі на тренінгах, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.