Національна школа суддів України

Вивчення передового досвіду суддівської освіти в Канаді

Із 10 листопада 2014 року делегація Національної  школи суддів України перебуває з навчально-ознайомчим візитом у Канаді. Організатором візиту є  українсько-канадський  проект “Освіта суддів – для економічного розвитку”.

Цілями візиту є:

-​ Вивчення нових методів та підходів до організації й керівництва установою професійної підготовки суддів у контексті роботи Національного суддівського інституту Канади;

-​Обговорення можливостей застосування проактивного підходу до адміністрування діяльності Національної школи суддів України, у контексті роботи Національного суддівського інституту Канади;

-​Спостереження методики проведення курсів НСІ, призначених допомогти новопризначеним суддям судів першої інстанції розвинути та вдосконалити їх навички в низці взаємопов’язаних сфер.

   Очолює делегацію ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. До складу делегації також входять  проректор Анатолій Костенко, члени  Ради суддів України Тетяна Чумаченко  та Любов Гончар, суддя Галина Юровська,  співробітники  Національної школи суддів України, експерти.

   Спершу українська делегація мала змогу вивчити діяльність  Національного суддівського інституту Канади -  його організаційну структуру, фінансову організацію, стосунки з судами та суддями, політики установи, процедури та операції. Канадським колегам було представлено досягнуті результати організаційного розвитку Національної  школи суддів України.

   Окремим напрямком роботи експертів делегації було вивчення електронних ресурсів Національного суддівського інституту Канади та обговорення плану розвитку дистанційного навчання та електронної школи української установи суддівської освіти.

 


Цю частину програми візиту було завершено підписанням Меморандуму про взаєморозуміння між Національною школою суддів України та Національним суддівським інститутом Канади.

   Також члени української делегації  змогли ознайомитись із роботою Верховного суду Канади, відвідати та дізнатись про особливості роботи Міністерства юстиції, вивчити досвід та поспілкуватись з колегами із Канадської суддівської ради.

   Значна частина візиту присвячена практичним питанням - участі в семінарі з розвитку навичок новопризначених суддів провінційних та територіальних судів, відвідання суду провінції Онтаріо, огляду електронних посібників для суддів.

     

   Ректор Микола Оніщук зустрівся з метою  обміну досвідом  з суддею Брайаном Ленноксом, колишнім багаторічним  виконавчим директором Національного  суддівського інституту Канади.

   Візит української делегації триває, він сповнений корисних зустрічей, цікавих заходів та незабутніх вражень.

    Канадські колеги та представники проекту надзвичайно відповідально поставились до його підготовки та програми, тож Національна  школа суддів України теж має належно підготуватись до візиту представників  Національного суддівського інституту Канади в України, який  відбудеться на початку грудня 2014 року.