Національна школа суддів України

Вивчення питань щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

25 вересня 2015 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області було проведено тренінг для суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

У тренінгу взяли участь 33 судді місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей.

Вітальними словами тренінг відкрили директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник та суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області Віру Гайдук.

Для проведення тренінгу було запрошено суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області Віру Гайдук, Романа Мудрецького, Катерину Чернусь та Тетяну Красвітну.

Під час тренінгу судді ознайомились із правом на справедливий суд у кримінальному процесі (стаття 6 Конвенції), розглянули питання щодо позитивних та негативних зобов’язань держави за Конвенцією та обговорити рішення ЄСПЛ у справах “Панкратьєв проти України”, “Швидка проти України”, “Хомулло проти України” та інших. Також судді обговорили діяльність слідчих суддів судів першої інстанції в контексті реалізації положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Значну увагу було приділено роботі в малих группах, у ході якої судді обговорили проблемні питань та виконали практичні завдання.

Після закінчення тренінгу, з метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, суддями-тренерами було проведено анкетне оцінювання слухачів, з результатами якого кожен слухач був ознайомлений під підпис.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) та Апеляційним судом Дніпропетровської області (голова – Наталія Деркач).


Фотогалерея