Національна школа суддів України

Вивчення положень нової редакції українського правопису

6 листопада 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн підготовку працівників апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів на семінарі на тему: “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма. Нова редакція українського правопису”.

З вітальними словами перед слухачами виступила заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, яка наголосила, що із 3 червня 2019 року почали діяти правила нової редакції Українського правопису і особливої уваги потребує вивчення змін в сучасній мовно-писемній практиці, правил написання нових запозичених слів і нових власних назв, уникнення застосування застарілих формулювань орфографічних норм та інших новел. У зв’язку із цим є необхідність у постійному вдосконаленні рівня володіння діловою українською мовою у професійній діяльності працівників апаратів судів. Алла Баштанник звернула увагу учасників на особливості проведення семінару в онлайн режимі і регламент навчального заходу, а також представила викладача –  доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неоніллу Баракатову.

Викладач коротко розповіла про історію українського правопису і зосередила увагу слухачів на оновлених правописних нормах сучасної української мови в юридичному підстилі офіційно-ділового стилю, а також розглянула граматичні структури мови судочинства.

Під час виконання практичних завдань слухачі поглибили знання щодо етикету усного й писемного мовлення і удосконалили практичні навички словозміни власних назв осіб та інших іменників офіційно-ділового стилю.

Під час семінару викладач надала відповіді на всі поставлені в чаті програми ZOOM запитання учасників.

З повними текстом програми підготовки працівників апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів можна ознайомитися на веб-сайті Національної школи суддів України.