Національна школа суддів України

Захист права власності у європейському вимірі

30 березня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг для суддів місцевих господарських судів на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики  Європейського суду з прав людини”.

Мета тренінгу – підвищення рівня кваліфікації суддів щодо застосування статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

Для проведення тренінгу тренерами було запрошено суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка,  суддю господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного, суддю господарського суду Запорізької області, кандидата юридичних наук Оксану Ярешко.

Під час тренінгу було висвітлено та обговорено проблемні питання, що виникають у судовій практиці при застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції, досліджено зміст та мету статті 1 Першого протоколу, основні принципи, понятійний апарат, критерії втручання.

Програмою тренінгу було передбачено такі форми навчання, як міні-лекції з використанням презентацій Power Point, робота суддів у малих групах, виконання суддями індивідуальних завдань, проведення модерованої дискусії з елементами експрес-опитування за допомогою клікерів.

У ході тренінгу судді пройшли первинне та фінальне тестування (індивідуальні письмові тести) за  опрацьованими рішеннями Європейського суду з прав людини, які було зазначено для самостійного опрацювання під час тренінгу.

Після завершення заходу тренери провели анкетне оцінювання суддів.