Національна школа суддів України

Вивчення практики Європейського суду з прав людини

4 листопада  2016 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Одеської області проведено семінар для суддів місцевих загальних судів, які розглядають цивільні справи, на тему: “Вивчення практики Європейського  суду з прав людини за статтями 8, 9, 10, 11  Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та її імплементація національними судами при розгляді цивільних справ”.

Мета семінару – підвищення рівня кваліфікації суддів цивільної спеціалізації в застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

Для проведення семінару викладачами було запрошено суддю у відставці Антоніну Фадєєнко, суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олену Бальжик та суддю Великомихайлівського районного суду Одеської області Наталію Теренчук.

Розпочала семінар Антоніна Фадєєнко з розгляду методології вивчення рішень Європейського суду у справах за статтями 8, 9, 10, 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на прикладах рішень ЄСПЛ щодо України. Окрім того,  викладач ознайомила суддів із особливостями імплементації рішень ЄСПЛ в національну практику за статтями 8, 9, 10, 11 ЄКПЛ на прикладах справ, розглянутих Апеляційним судом Одеської області.  Олена Бальжик та Наталія Теренчук провели  ряд практичних занять у малих групах на прикладах справ, розглянутих місцевими судами Одеської області із застосуванням статтей 10, 8 Конвенції та тестування за статтями 8–11 ЄКПЛ.