Національна школа суддів України

Вивчення практики застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

Питання застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та належної оцінки необхідності його застосування постійно включено до програм підготовок суддів місцевих загальних судів. Львівське регіональне відділення вирішило приділити більше уваги вивченню практичних питань, пов’язаних із застосуванням запобіжних заходів при здійсненні судочинства, та провести 2 квітня 2015 року в місті Львові семінар для суддів місцевих загальних судів  Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Рівненської областей на тему: “Застосування запобіжних заходів. Практика Європейського Суду”.

У семінарі беруть участь 40 суддів.

Семінар відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка наголосила на актуальності проблематики, оскільки Європейським судом з прав людини було ухвалено вже 2 рішення за порушення пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: “Харченко проти України” та “Чанєв проти України”.

Для проведення семінару запрошено заступника голови Апеляційного суду Львівської області Василя Ревера та заступника голови Стрийського міськрайонного суду  Львівської області Вікторію Бучківську.

Під час семінару основну увагу буде приділено вивченню особливостей застосування запобіжних заходів, пов’язаних із триманням під вартою та процедурним гарантіям запобігання жорстокому поводженню. Також слухачі обговорять обов’язки слідчого судді щодо захисту прав людини та розглянуть оцінку обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання в права, гарантовані ст.5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Повний текст програми семінару для  суддів  місцевих загальних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі  Підготовка.

Після закінчення семінару всім суддям, які були на ньому присутні, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.