Національна школа суддів України

Вивчення проблем застосування Конвенції та рішень Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя

22–26 жовтня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку 35 суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи підготовку, директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко ознайомив із програмою, регламентом заходу та розповів про тренінги, які буде проведено межах підготовки.

У ході заходу суддя Ольга Панченко зверне увагу колег на законодавчі підстави щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Про особливості застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та особливості доказування у спорах, що виникають із земельних правовідносин, розповість суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Олексій Осіян.

Суддя Максим Таус зосередить увагу на питаннях щодо дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканність.

Під час розгляду проблемних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції суддя, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця зупиниться на правових позиціях Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ та проведе аналіз типових помилок під час розгляду кримінальних справ у суді першої інстанції.

Суддя Ірина Шаповалова розповість про застосування Європейської конвенції з прав людини і практики Європейського суду з прав людини місцевими загальними судами та розгляне рішення ЄСПЛ проти України (кримінальний та цивільний аспекти).

Під час обговорення теми: “Особливості розгляду окремих категорій справ про адміністративні правопорушення” суддя Олексій Гончаренко зосередить увагу на   правопорушеннях, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку (дрібне хуліганство (стаття 173 КУпАП), рішення Європейського суду з прав людини у справі “Швидка проти України).

Також слід зазначити, що в межах підготовки заплановано проведення трьох тренінгів за окремими програмами, а саме: “Злочини проти основ національної безпеки України”, “Особливості розгляду житлових спорів”, “Особливості розгляду окремих категорій справ у кримінальних провадженнях. Злочини проти власності”.

За підсумками тренінгів судді отримають анкети оцінювання.

Повні тексти програм підготовки та тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.