Національна школа суддів України

Вивчення проблемних питань судової практики розгляду спорів про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань

25 лютого 2015 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням спільно з господарським судом Дніпропетровської області проведено періодичне навчання суддів господарського суду Дніпропетровської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Проблемні питання судової практики розгляду спорів про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань”.

У семінарі взяли участь 10 суддів господарського суду Дніпропетровської області.

Вітальними словами семінар відкрив голова господарського суду Дніпропетровської області Володимир Татарчук.

Для проведення семінару запрошено суддю господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного.

Під час семінару судді вивчили актуальні питання застосування законодавства про відповідальність за неналежне виконання грошових зобов’язань, види забезпечення виконання зобов’язання, договірні санкції та  розглянули порядок нарахування штрафних санкцій, відсотків річних, індексу інфляції, відсотків за користування чужими грошовими коштами, визначення строку (терміну) виконання зобов’язання.

Окрім того, судді обговорили питання співвідношення Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України при вирішенні спорів, пов’язаних із неналежним виконанням грошових зобов’язань, та практику застосування одночасного стягнення пені і штрафу за порушення грошового зобов’язання за договором.

Повний текст програми періодичного навчання суддів господарського суду Дніпропетровської області розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням (директор – Алла Баштанник) спільно з господарським судом Дніпропетровської області (голова – Володимир Татарчук).