Національна школа суддів України

Вивчення судової практики справ із кредитних правовідносин

4 вересня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів на семінарі на тему: “Деякі питання, що виникають при розгляді судами справ із кредитних правовідносин”.

У вітальній промові директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, Заслужений юрист Україні Олександр Мартиненко і заступник директора Дніпровського регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник представили викладачів, розповіли про програму, регламент роботи семінару і особливості його проведення в онлайн режимі.

На початку семінару модератор, суддя-викладач, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко окреслила мету семінару та зупинилася на загальних положеннях законодавства, що регулюють питання кредитних правовідносин.  

Під час семінару суддя Ірина Єдаменко розповіла про кредитний договір та його елементи; про укладення, зміну, розірвання та визнання недійсними кредитних договорів; застосування позовної давності у кредитних спорах; а також про окремі аспекти судової практики застосування судами законодавства, яке регулює іпотеку.

Під час вивчення теми  щодо процесуальних особливостей розгляду судами кредитних спорів, суддя Наталія Щербина зупинилася на окремих проблемних питаннях, які виникають при вирішенні такої категорії справ, зокрема на розгляді судами справ про стягнення кредитної заборгованості.

Надалі суддя Наталія Щербина зосередила увагу слухачів на видах забезпечень виконання кредитних зобов’язань і ознайомила із судовою практикою щодо поруки, як виду забезпечення виконання зобов’язань у кредитних правовідносинах.

 Слухачі протягом семінару мали можливість надіслати запитання викладачам після завершення кожної з тем і отримати відповідь під час проведення обговорення в онлайн режимі.

Після закінчення семінару відбулося анкетне опитування учасників щодо якості проведення семінару.

Повний текст програми підготовки на семінарі помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.