Національна школа суддів України

Визначення еталону поведінки судді як у професійній, так і позасудовій діяльності

31 жовтня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів апеляційних адміністративних судів проводить тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.

Вітальним словом тренінг розпочала начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка наголосила, що тренінг є складовою загальної стандартизованої програми підготовки суддів апеляційних адміністративних судів.

Ольга Шаповалова (модератор тренінгу) ознайомила суддів з метою та завданнями курсу і провела експрес–опитування за допомогою клікерів щодо уявлень учасників про природу суддівської етики. Розкриваючи зміст першого модуля “Суддівська етика: міжнародні стандарти та національне законодавство”, викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький зосередив увагу на обговоренні актуального питання щодо розуміння необхідності дотримання норм міжнародного і національного законодавства та правил етичної поведінки судді. Під час опрацювання другого модуля Ольга Шаповалова запропонувала до перегляду відео, яке потім було обговорено, та залучила суддів до “мозкового штурму”, у ході якого учасники обирали модель поведінки, що сприяла удосконаленню професійної майстерності. Обговорення теми третього модулю викликало жваву дискусію. Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких розповів про систему базових принципів регламентації поведінки суддів у позасудовій діяльності, побудованих з урахуванням особливостей професійної діяльності. Викладач наголосив на належному сприйнятті необхідності самообмежень в особистому та громадському житті. Активно пройшло виконання суддями творчого завдання “Що таке доброчесність?”.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.