Національна школа суддів України

Визнання правочинів недійсними: основи теорії та судова практика – електронна версія посібника

Науково–методичною радою Національної школи суддів України було рекомендовано до друку та публікації електронну версію посібника для суддів “Визнання правочинів недійсними: основи теорії та судова практика”.

Посібник підготовлено під редакцією судді місцевого загального суду міста Дніпра, кандидата юридичних наук Андрія Нижного. До складу авторського колективу увійшли також суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська та суддя місцевого загального суду міста Дніпра Максим Ходаківський.

У посібнику висвітлено актуальні питання судової практики у сфері недійсності правочинів і напрацьованих шляхів їх вирішення (насамперед, викладених у рішеннях судів касаційної інстанції). Авторами було розглянуто загальні питання підстав і наслідків недійсності правочинів; співвідношення реституції, віндикації та кондикції (зобов’язань із безпідставного збагачення) як способів захисту, які можуть бути застосовані судом у випадку недійсності правочину. Окремо було проаналізовано особливості  судової практики щодо розгляду справ, пов’язаних із недійсністю договорів у сфері обігу нерухомості та у сфері кредитних правовідносин. Проаналізовано  процесуальні особливості розгляду відповідної категорії справ.

Для спрощення роботи з посібником кожне посилання на судове рішення супроводжується виноскою з гіперпосиланням на текст такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Крім того, наприкінці посібника розміщено таблицю із судовими рішеннями Верховного Суду, Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, систематизованих за відповідною статтею застосованого закону.

Рецензенти посібника – Дмитро Гудима, суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України.

Електронна версія посібника для суддів “Визнання правочинів недійсними: основи теорії та судова практика” доступна тут.