Національна школа суддів України

Впровадження гендерного підходу у спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді

28–29 жовтня 2021 року Національна школа суддів України спільно з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у межах проекту “Підтримка професійного навчання суддів” провела воркшоп щодо впровадження гендерного підходу у спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді.

Вітальними словами захід відкрила Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, яка очолює робочу зустріч, зазначивши, що впровадження гендерного підходу у спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді є одним із заходів, передбачених Національний Планом дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року, затвердженим розпорядженням КМУ від 5 вересня 2018 р. № 634-р .

Наталя Беца, національна менеджерка проєктів у сфері верховенства права та прав людини Координатора проєктів ОБСЄ в Україні відзначила довготривалу співпрацю НШСУ та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні у напрямку просування гендерної рівності та гендерної обізнаності серед судді. Проведення цього воркшопу буде сприяти формуванню гендерної сенсативності кандидатів на посаду судді.

Учасниками воркшопу були судді-тренери НШСУ, які викладали під час спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді: Андрій Савчак, голова Перемишлянського районного суду Львівської області, Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду м. Харкова, Мар’ян Мицак, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, Ольга Короткова, викладача відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, Лариса Радуцька, суддя Шевченківського районного суду м. Києва, Петро Заруба, суддя Дарницького районного суду м. Києва, Василь Даценко, суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, Катерина Котельва, суддя Галицького районного суду м. Львова, Світлана Головчук та Любов Гончар, судді Вищого адміністративного суду України, Ольга Яворська, старший науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ.

Під час воркшопу учасники та учасниці опрацювали понятійний апарат гендерної тематики,  обговорили проблемні питання сприйняття суддівським корпусом гендерної проблематики, попрацювали у малих групах над виконанням завдань. З метою напрацювання методичних рекомендацій щодо впровадження гендерного підходу у спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді учасники та учасниці обговорили, в які тренінги та теми спеціальної підготовки доречно впровадити гендерну тематику та методику такого впровадження.