Національна школа суддів України

Впровадження кращого європейського досвіду із судового адміністрування

11 вересня 2020 року ректор Микола Оніщук взяв участь у засіданні Проєктної Ради Ініціативи “Модельні суди”, над реалізацією якої вже не перший рік працює група експертів з Фінляндії, Франції, Литви, Польщі, Швеції, Румунії, Нідерландів, Вірменії, Великобританії та України під керівництвом головної міжнародної експертки з питань судової реформи Проєкту “Право-Justice” Анни Адамської-Галлант.

З вітальним словом до учасників звернулися голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко, голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та голова Служби судової охорони Валерій Бондар.

У своєму виступі Микола Оніщук зазначив, що Ініціатива “Модельні суди” має безпосереднє відношення до Національна школа суддів України, оскільки в її рамках розроблений навчальний посібник щодо безпеки суддів, тематика якого є невід’ємною складовою навчальних заходів НШСУ для суддів та працівників апарату суду. Це ж стосується і навчального курсу щодо підготовки тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду, який також реалізується в межах цього Проєкту і до підготовки якого залучена Національна школа суддів України.

Ректор наголосив, що тема модельних судів наразі є актуальною і в контексті очікуваної оптимізації сервісів мережі судів. Зокрема, вже існують законодавчі рішення щодо оптимізації органів державного управління на рівні місцевих судів – укрупнення районів. Тому на цьому етапі важливо не піти хибним шляхом, правильно розмежувавши повноваження виконавчої влади (префектів) та судової влади.

Учасники засідання обговорили поточний стан та загальний прогрес реалізації Ініціативи “Модельні суди”, зокрема у сферах надання судових послуг, роботи із вразливими групами населення, безпеки суду тощо. Окрему увагу було приділено питанням забезпечення матеріально-технічним обладнанням модельних судів (інтегрована рецепція суду, вказівники, тривожна кнопка, електронний список справ) та впровадження волонтерських сервісів у судах як складової послуг для вразливих груп користувачів суду.

Окрім цього, під час засідання були представлені ініціативи, що вже успішно реалізовані в українських судах, та підсумки навчального курсу “Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду”.

Також у рамках зустрічі відбулася презентація посібника “Особиста безпека суддів та працівників апарату суду”, який містить напрацювання щодо ефективного використання простору та належного обладнання приміщень суду (ергономічна складова), застосування інноваційних технологій під час управління, обслуговування та забезпечення безпеки суду, в тому числі працівниками Служби судової охорони (безпекова складова), а також забезпечення умов для комфортних, професійних і безпечних відносин між суддями, працівниками апарату суду та користувачами судових послуг.

Як підсумок засідання експертами Проєкту “Право-Justice” були анонсовані плани на 2021–2022 роки та перспективи розширення Ініціативи “Модельні суди”.

Мета Ініціативи “Модельні суди” полягає у вдосконаленні системи організації роботи судів, що передбачає покращення обслуговування клієнтів і надання судових послуг, підвищення якості роботи із вразливими групами населення, які звертаються до суду, підвищення безпеки суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, а також пілотного випробування інших сучасних управлінських ініціатив. У рамках Ініціативи уніфіковано стандарти обслуговування клієнтів та судового адміністрування за прикладом сучасних практик європейських країн.