Національна школа суддів України

Впровадження стандартів Стамбульської конвенції

15 вересня 2020 року  відбулося засідання Координаційної ради проекту Ради Європи в Україні «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні» у форматі он-лайн, участь в якому взяли проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, начальники відділів - міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей.

Проект орієнтований на запобігання насильству та підтримку постраждалих, що є одним з основних постулатів Стамбульської конвенції. Проект націлений на підтримку всеосяжної та скоординованої політики, запровадження необхідних для цього інституційних механізмів та міжвідомчої взаємодії (статті 7 та 10 Стамбульської конвенції);

Одним із основних компонентів Проекту є покращення знань та кваліфікації фахівців, залучених до надання допомоги постраждалим та боротьби з проявами ганебного явища, яким є домашнє насильство та гендерно зумовлене насильство.

Для Національної школи суддів України важливим є запровадження різних форм підготовки суддів, які розглядають цивільні справи про випадки домашнього насильства та кримінальні провадження, про що у своєму виступі наголосила начальник відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова. Школа має підготовлену групу викладачів і, як партнер Проекту та у співпраці з Проектом залучає кваліфікованих суддів-викладачів, таких як Микола Перекопський та Валерія Бабко, в якості національних тренерів адаптованого он-лайн курсу HELP «Доступ жінок до правосуддя», апробація якого відбулася влітку поточного року.

Також було відмічено, що важливим чинником результативності  боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством є чітка міжвідомча координація як держаних органів та інституцій,  так і неурядових та міжнародних  організацій і донорів, які працюють у цій сфері.

Під час засідання були обговорені результати роботи проекту та плани на наступний період.