Національна школа суддів України

Впровадження судової практики у процес підготовки суддів місцевих загальних судів

15–19 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна відкрила підготовку та зазначила, що Національна школа суддів України розпочинає п’ятиденний курс підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Навчальна програма підготовки – ґрунтовна та фундаментальна за змістом, ураховує всі пропозиції суддів, розкриває питання, які відповідають потребам суддів у вдосконаленні знань. Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, суддю Великої Палати Верховного Суду, суддів Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду, суддю Апеляційного суду Київської області у відставці, а також суддів місцевих загальних судів, які є сертифікованими суддями-тренерами Національної школи суддів України та беруть активну участь у розробці навчальних курсів (тренінгів). Відповідно до вимог чинного законодавства України в межах підготовки, ураховуючи особливість слухацької аудиторії, буде проведено тренінги з цивільного та кримінального судочинств. Модератором тренінгу із цивільного судочинства “Проблемні питання єдності судової практики. Інститут права власності в Україні: захист у порядку цивільного судочинства” є керівник і розробник курсу –  суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал, яка  очолює Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України. Тренінг “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді” модеруватиме

в. о. начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких.

Розпочала підготовку суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, кандидат юридичних наук, доцент Алла Олійник, яка приділила увагу розгляду критеріїв дотримання верховенства права відповідно до висновків Венеціанської комісії та ознайомила суддів із практикою застосування окремих елементів верховенства права національними судами.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Лариса Радуцька розкриє особливості провадження щодо кримінальних проступків.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, кандидат юридичних наук Ірина Воробйова присвятить свій виступ розгляду окремих аспектів відшкодування моральної шкоди та ознайомить з актуальною судовою практикою.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Ситнік обговорить із колегами судову практику щодо актуальних питань застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду Сергій Фомін зосередить увагу суддівської аудиторії  на актуальних питаннях щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції та проаналізує  рішення ЄСПЛ  “Чжан проти України”, “Бондар проти України”, “Якуба проти України”.

Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук розгляне судову практику стосовно особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів, а суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук Андрій Нижний запропонує до обговорення питання щодо особливостей розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Сакара зосередить увагу на актуальному питанні провадження в цивільній справі в суді першої інстанції та правовому аналізі  рішень ЄСПЛ “Аграчова та інші проти України”, “Кудряшов та інші проти України”,   “Рудий проти України”, “Шумельна проти України”, “Котенко та інші проти України”.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного кримінального суду Наталія Марчук розгляне з колегами питання щодо підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальної справи, а також розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.