Національна школа суддів України

Врегулювання спорів за участі судді в господарському судочинстві

15–16 травня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих господарських судів проводить тренінг на тему: “Врегулювання спорів за участі судді в господарському судочинстві”.   

Вітальними словами захід розпочала модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка  представила викладачів (тренерів), ознайомила з метою і навчальними завданнями курсу та з’ясувала очікування суддів від тренінгу. Також Ольга Шаповалова ініціювала обговорення важливого питання щодо врегулювання спорів за участі судді, розповіла про міжнародний та національний досвід, а після перегляду відео провела “мозковий штурм”, у ході якого судді з’ясували відмінність між врегулюванням спорів за участі судді та медіацією, роль судді у ВСС та роль представника сторони (адвоката) у ВСС.

Окрім того, під час тренінгу викладачі (тренери) – суддя господарського суду Житомирської області Олексій Омельян та суддя  господарського суду Львівської області Олеся Галамай у ході модерованої дискусії детально зупиняться  на розгляді організаційно-правових  засад  (принципів) застосування ВСС у господарському судочинстві, порядку та умовах проведення. Олексій Омельян зосередить увагу на розгляді судових рішень у процедурі ВСС та пам'ятці щодо врегулювання спору за участі судді. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк розкриє психологічні аспекти врегулювання спорів за участі судді. Олексій Омельян та Андрій Маслюк опрацюють із суддями низку практичних аспектів врегулювання спорів за участі судді та залучать учасників тренінгу до демонстрації рольової гри.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.