Національна школа суддів України

Врегулювання спорів за участю судді в адміністративному судочинстві: готуємо нову плеяду тренерів

18–19 вересня 2019 року в місті Одесі Національна школа суддів України у співпраці з українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи проводить тренінг для тренерів на тему: “Врегулювання спорів за участю судді в адміністративному судочинстві”.

Відкриваючи тренінг, у вітальному слові директор Одеського регіонального відділення  Валерій Левенець та керівник українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Любомир Маркевич наголосили на важливості питань, пов’язаних із впровадженням в адміністративне судочинство нового процесуального інституту – врегулювання спору за участю судді, та необхідності оволодіння суддями як певними процесуальними, так і психологічними навичками проведення цієї процедури.

У тренінгу взяли участь начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова та викладач цього відділу Юлія Герус, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк, судді Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова та Господарського суду Житомирської області Олексій Омельян, а також тренери – судді та психологи регіональних відділень Національної школи суддів України. Від українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в заході брали участь експерт із питань судової реформи Валентина Ростопіра та менеджер з організації заходів Олександра Баранюк.

Під час тренінгу було проаналізовано методичні засади викладання матеріалів цього тренінгу, розглянуто питання щодо історичних аспектів та міжнародної практики врегулювання спорів за участю судді, зосереджено увагу на питаннях організаційно-правових засад (принципів) та особливостях проведення процедури ВСС в адміністративному судочинстві, опрацьовано психологічні аспекти врегулювання спорів за участю судді. Особливу увагу було приділено практичним навичкам проведення процедури ВСС, які було закріплено під час виконання практичних завдань та проведення рольової гри.

За результатами тренінгу Національна школа суддів України отримала 19 нових тренерів, готових до викладання цієї теми в місті Києві та у регіональних відділеннях.