Національна школа суддів України

Врегулювання спору за участі судді в адміністративному судочинстві

14–15 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів проводить тренінг на тему: “Врегулювання спору за участі судді (ВСС) в адміністративному судочинстві”.

Вітальними словами захід розпочала модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка представила викладачів (тренерів), пояснила навчальні цілі заходу та з’ясувала очікування учасників від тренінгу. Модератор зазначила, що процедура врегулювання спору за участі судді є дієвим та ефективним механізмом, який зменшить навантаження в судах, надасть змогу сторонам зберегти ділові стосунки.

Для проведення тренінгу запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів-викладачів (тренерів) Олексія Омельяна, Ларису Трофімову, які висвітлять найкращі міжнародні практики та національний досвід у сфері врегулювання спору, розкриють важливі питання щодо організаційно-правових засад (принципів) застосування ВСС в адміністративному судочинстві, обговорять порядок та умови проведення. Доцільним для практичного впровадження буде опрацювання суддями судових рішень у процедурі ВСС та пам’ятки щодо врегулювання спору за участі судді.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк  (модератор) поділиться із суддями ефективними та дієвими порадами щодо психологічних аспектів врегулювання спору за участі судді та механізмами психологічної саморегуляції.

У ході інтерактивного навчання судді оволодіють певними юридичними та психологічними прийомами для врегулювання спору між сторонами за участі судді. Під час тренінгу учасники візьмуть участь у “мозкових штурмах”, рольових іграх, обговореннях дискусійних вправ, виконають різноманітні індивідуальні завдання, а також переглянуть навчальні відеоролики. Модератори, викладачі (тренери), фасилітатори нададуть вичерпні відповіді на всі запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.