Національна школа суддів України

Встановлення юридичних фактів, пов’язаних з реєстрацією народження

27 травня 2024 року Національна школа суддів України провела у місті Ужгороді  семінар для суддів “Судова практика щодо встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження та належності до громадянства України”.

Семінар організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітала учасників та наголосила, що семінар буде інформативним та корисним, оскільки програмою передбачено огляд проблемних питань наявності перешкод в реєстрації народження та отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство або його відсутність в Україні в умовах сьогодення.

Із вітальним словом до учасників звернулася заступниця голови Закарпатського апеляційного суду Олена Кожух, яка подякувала слухачам за цікавість до теми семінару та запросила їх активно брати участь в обговореннях.

Андрій Грушицький, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук, подякував організаторам за запрошення, побажав відкритого спілкування та обговорив з учасниками семінару судову практику у справах щодо встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження.

У своєму вступному слові Роман Бігунець,  менеджер проєкту “Захист та пошук рішень для осіб без громадянства, осіб під ризиком без громадянства та осіб з невизначеним громадянством в Україні” Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA, ознайомив слухачів із програмою, представив викладачів, залучених до проведення заходу та розповів про основні напрямки проєкту.

Адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA Наталія Чорій представила учасникам тему  проблематики та причин наявності перешкод в реєстрації народження і отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство або його відсутність в Україні.

Питання доказів та доказування в судовій процедурі встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження та встановлення належності до громадянства України висвітлила адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA Марта Бігун.

Про виконання судових рішень, на підставі яких проводиться реєстрація народження, розповіла Наталія Кеменяш, начальник Берегівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Берегівському районі Закарпатської області.

Володимир Леньо, суддя Виноградівського районного суду Закарпатської області провів модеровану дискусію з питань судової практики щодо встановлення фактів належності до громадянства України.

Тему правових прогалин, які ускладнюють реєстрацію народження недокументованих осіб та підтвердження належності до громадянства України презентувала Роксолана Саламанович, правовий аналітик Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA.

Протягом усього заходу слухачі мали можливість обмінятися своїми думками та поставити запитання викладачам, а також поділилися практикою розгляду справ щодо встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження та належності до громадянства України.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.