Національна школа суддів України

Вступ до кримінального провадження в міжнародних судах і трибуналах

14 червня 2024 року представники Національної школи суддів України взяли участь у одноденному тренінгу для помічників суддів та секретарів судового засідання місцевих загальних судів Київської області “Вступ до кримінального провадження в міжнародних судах і трибуналах”, проведеного за підтримки Проєкту ЄС “Право-Justice”.

Основною метою заходу було отримання чіткого розуміння норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права,  функцій та обов’язків різних суб’єктів кримінального правосуддя під час розгляду в міжнародних судах і трибуналах, оцінка доказів у процесах міжнародних судів і трибуналів, отримання уявлення про процедуру відомих міжнародних судів, таких як Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії і Міжнародний кримінальний трибунал по Раунді, а також відповідної судової практики, отримання досвіду у складанні процесуальних документів, проєктів обвинувальних вироків, знань про структуру та основні елементи судових рішень.  

У ході презентації з промовами виступили  головна експертка з питань відповідальності за міжнародні злочини Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Стаханова,  експерт Проєкту ЄС “Право-Justice”  англійський баристер Джон Каббон та тренерка Національної школи суддів України, суддя Вишгородського районного суду Київської області  Дар’я Свєтушкіна.

Тренінг проходив у інтерактивному форматі, де слухачі мали можливість брати участь у модерованій дискусії, виконанні практичної вправи, опитуванні, обміні досвідом, знаннями та напрацюваннями.  

Від Національної школи суддів України участь у заході взяли заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва та в. о. директора Навчального центру підготовки працівників апаратів судів Тетяна Франюк.