Національна школа суддів України

Якість судового рішення – індикатор рівня правосуддя в державі

24–25 лютого 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг для суддів  місцевих загальних судів на тему: “Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві”.

У тренінгу беруть участь судді місцевих загальних судів, призначені на посаду судді вперше (4–5 рік роботи), які з 22 по 26 лютого 2016 року проходять підготовку у Львівському регіональному відділенні.

Судове рішення – це викладений доступною для розуміння сторін мовою акт судової влади, у якому дано неупереджену правову оцінку наданим сторонами доказам і наведеним ними аргументам та застосовано закон відповідно до обставин справи.

Негативними явищами правосудності є випадки, коли текст рішення рясніє граматичними помилками, перенасичений правовою лексикою, не містить оцінки наданих прийнятих чи відкинутих доказів, ігнорує правові аргументи, або взагалі ґрунтується на суперечливих висновках. Такі рішення важко зрозуміти сторонам, які не мають юридичної освіти, що у свою чергу дає змогу констатувати факт недоступності судової системи. Ці чинники комплексно знижують рівень довіри людей до суду та не додають поваги до судової системи.

Метою впровадження цього курсу для суддів, призначених на посаду судді вперше, є допомога у виробленні навичок написання логічно узгодженого, чітко викладеного, недвозначного для розуміння й несуперечливого у сприйнятті тексту, який допоможе сторонам простежити  логіку міркувань, що привели суддю до ухваленого ним рішення.

Для проведення тренінгу запрошено розробників навчального курсу стандартизованої програми на тему: “Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві” – суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Аллу Олійник, суддю Верховного Суду України у відставці Ольгу Шаповалову, суддю Апеляційного суду Івано-Франківської області Надію Стефанів, суддю Апеляційного суду Закарпатської області Ганну Фазикош. Фасилітаторами цього тренінгу є суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська, судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Олексій Фазикош та Тамаз  Деметрадзе.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України   в розділі “Підготовка”.