Національна школа суддів України

Якою має бути присудова медіація: міжнародні та національні практики

26 лютого 2021 року Національна школа суддів України спільно з Громадською спілкою “Українська академія медіації” в партнерстві з Південно–західним апеляційним господарським судом, Асоціацією медіаторів Грузії, Одеською  регіональною радою реформ правосуддя та за підтримки Проєкту Європейського Союзу “Pravo–Justice” провела для суддів міжнародну онлайн–конференцію: Присудова медіація: простір для співпраці суду та медіаторів”.

Відкрили міжнародну конференцію проректор Володимир Мазурок, керівник Проекту ЄС “Право-Justice” Довидас Віткаускас, секретар судової палати, суддя Південно–західного апеляційного господарського суду Марина Мишкіна, Голова Асоціації медіаторів Грузії Іраклій  Кандашвілі.

У своєму виступі Володимир Мазурок зазначив, що у світовій та європейській практиці при врегулюванні конфліктів (спорів) широкого застосування набув інститут медіації, який надає можливість обирати досудові й позасудові способи для вирішення конфліктів (спорів) при збереженні можливості звертатись до суду для  їх вирішення.

Директива 2008/52/ЕС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу прийнята з метою спрощення доступу до методів альтернативного врегулювання спорів і сприяння мирному вирішенню спорів через стимулювання використання медіації та забезпечення збалансованих взаємовідносин між медіацією й судовим провадженням. Положення цієї директиви можуть бути прийнятними також у внутрішніх медіаційних процесах.

Наразі законодавством України процедура медіації є неврегульованою, однак практика вирішення конфліктів (спорів) шляхом альтернативного врегулювання спорів поступово збільшується.

Національна школа суддів України з метою обізнаності суддів з альтернативними способами врегулювання спорів і використання таких процедур у судочинстві спільно з міжнародними та національними партнерами провела в багатьох містах України семінари про  можливості та перспективи медіації  й міжнародний і національний досвід урегулювання спорів за участі судді.

Кращим досвідом медіації в ході онлайнової конференції поділилися міжнародні експерти: суддя, медіаторка, міжнародний експерт Проєкту ЄС “Право-Justice” Марйо Наапі (Фінляндія), суддя у відставці, міжнародний експерт Проєкту ЄС “Право-Justice” Берт Маан (Нідерланди) та суддя Тбіліського міського суду Тінатін Вашакмадзе (Грузія). Досвід закордонних колег буде корисним для українських суддів.

Упродовж другої сесії онлайн–спілкуваня увага була акцентована на одеському досвіді організації присудової медіації. Судді пілотних судів міста Одеси – Марина Мишкіна, Юлія Бездоля, Оксана Куриленко, Лариса Зуєва та Сергій Кічмаренко, медіатор, президент Української академії медіації Луіза Романадзе поділились своїми практиками організації доступу до медіації в судах, забезпечення інформування відвідувачів суду та надання їм послуг медіації.

Панельну дискусію “Присудова медіація в Україні. Що заважає розвитку?”. модерувала суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова, а спікерами були членкиня Вищої ради правосуддя, суддя Харківського апеляційного суду Лариса Швецова, судді Інна Плахтій і Елла Катаєва. Вони обговорили з колегами можливість використання онлайн–інструментів у забезпеченні доступу до медіації та перспективи масштабування одеського досвіду на інші регіони України.

Онлайн–міжнародна конференції надала можливість суддям, медіаторам і заінтересованим особам отримати важливу інформацію, корисні рекомендації щодо медіації, поглибити знання щодо альтернативного врегулювання.