Національна школа суддів України

Забезпечення доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя

3 червня 2021 року Національна школа суддів України спільно з регіональним благодійним фондом “Право і демократія” за  підтримки та сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” провела онлайн–тренінг для працівників апаратів судів і співробітників Служби судової охорони “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя”.

Онлайновий тренінг відкрили начальниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук, Голова правління Фонду “Право і Демократія” Андрій Бурий, головний спеціаліст управління забезпечення діяльності керівництва Державної судової адміністрації України Оксана Скрипай.

Спікери зауважили, що основною гарантією реалізації рівності перед законом виступає рівність перед судом і забезпечення доступу до нього всіх осіб. Для досягнення цього принципу необхідно підвищувати дієвість захисту особи від дискримінації шляхом удосконалення системи правосуддя та підвищення довіри до судів з боку громадськості  через покращення сервісів для вразливих груп населення, зокрема, для осіб з порушенням слуху.

Андрій Бурий підкреслив, що співпраця з  Національною школи суддів України є вкрай необхідною, оскільки проведення онлайн–тренінгу є частиною реалізації проєкту “Покращення рівня доступності нечуючих осіб та осіб з порушенням слуху до правосуддя”, що надасть додаткових знань і практичних навичок працівникам апаратів судів і таким чином допоможе уникнути дискримінації вразливих груп відвідувачів суду.

Онлайн–тренінг проведено командою досвідчених тренерів – кандидаткою педагогічних наук, головою правління Громадської організації “Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток”, експерткою з розвитку  інклюзивної освіти та суспільства рівних можливостей Іриною Саранчою; кандидаткою філологічних наук, заступницею директора Вінницького соціально–економічного інституту Університету “Україна” Світланою Ілініч; адвокатом, директором Фонду “Право і Демократія” Віталієм Разіком, експерткою у сфері комунікацій та навчальних програм Ольгою Давид, тренеркою Громадської організації “Міст”, перекладачкою жестової мови, членкинею Ради перекладачів УТОГ, членкинею Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови Наталею Московець. Результати проведеного заходу підсумувала  начальниця юридичного управління Державної судової адміністрації України Тетяна Опанасюк.

Під час тренінгу слухачі та слухачки ознайомилися із загальними поняттями про осіб з порушенням слуху, правовими основами доступу до суду такої категорії відвідувачів, вивчили практичні навички налагодження комунікації нечуючих осіб із працівниками апарату суду та судовою охороною, зокрема, за допомогою основ жестової мови, напрацювали основи ефективної комунікації у судовому процесі та взаємодії працівників апарату суду з перекладачем жестової мови під час судового процесу.

Дистанційне заняття  було присвячено інтерактивній роботі, обговоренням, дискусіям щодо питань співпраці працівників апаратів судів і співробітників Служби судової охорони задля забезпечення доступу особам з порушеннями слуху до суду.