Національна школа суддів України

Забезпечення і розвиток прав людини та основоположних свобод

26–27 квітня 2017 року в місті Ужгороді Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів загальних судів.

Вітальними словами захід відкрили голова Апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош та директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна.

Розпочато семінар зі знайомства учасників, під час якого викладачі з’ясували очікування суддів від заходу та проблемні питання, які виникають при застосуванні Конвенції. Наступним кроком була демонстрація фільму про Європейський суд з прав людини, у ході якої учасники семінару  ознайомились з історією створення, основними принципи роботи та  категоріями справ, які розглядає Європейський суд з прав людини. Також  було проведено експрес-опитування учасників за допомогою клікерів.

Суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська розповіла про принципи роботи Європейського суду з прав людини та зв’язок із національною судовою практикою, а також  звернула увагу на те, що Конвенція передбачає мінімальний каталог прав та була прийнята з метою запровадження судового механізму захисту визнаних міжнародним правом загальних стандартів політичних, економічних, соціальних і культурних прав та свобод людини у країнах-членах Ради Європи. Суддя Апеляційного суду Львівської області Ярослав Левик висвітлив концепцію Верховенства права, зокрема права на справедливий суд, крізь призму застосування практики Європейського суду з прав людини. Суддя у відставці Лілія Симаченко зосередила увагу суддів на питанні щодо допустимості доказів як одної з гарантій справедливого судового розгляду згідно зі ст. 6 Конвенції.

Окрім того, у ході семінару учасники  взяли участь у дискусіях із викладачами та  виконали практичні завдання в малих підгрупах.