Національна школа суддів України

Забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів

8 квітня 2016 року  в місті Чернівцях   місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для  суддів-спікерів та прес-секретарів  місцевих загальних  та апеляційних судів на тему: “Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів, зв’язки з громадськістю”.

Основне завдання  семінару – удосконалити навички учасників  семінару  в роботі із засобами масової інформації, координації взаємодії з журналістською спільнотою,  організації роботи під час судового розгляду справ, які мають значний суспільний інтерес.

У семінарі взяли участь 28 слухачів місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької,Тернопільської та Хмельницької областей.

З метою та регламентом роботи семінару ознайомив директор Чернівецького регіонального відділення   Анатолій Огородник.

Під час проведення семінару представник  Прес-центру судової влади України Ольга Какауліна поділилася зі  слухачами теоретичними знаннями та допомогла  виробити практичні навички як  внутрішньої,  так і зовнішньої комунікації.

Доктор наук із соціальних комунікацій, завідувач кафедри журналістики Чернівецького національного університету
ім. Юрія Федьковича, член  національної спілки журналістів України Любов Василик  розповіла слухачам  про способи удосконалення навичок спілкування та взаємодії з журналістами та налагодження  ефективної комунікації з  представниками  ЗМІ  в судовому засіданні.

Разом  із  суддею-спікером Апеляційного суду Чернівецької області Ігорем Лисаком слухачі розглянули загальні  підходи   організації медіа-супроводу діяльності суду, у тому числі під час розгляду резонансних справ.

Найбільший інтерес викликало питання щодо правил поведінки  журналістів у залі судового засідання і приміщенні суду та щодо  обов’язків  прес-секретаря із забезпечення відкритості суду. З цим питанням слухачів ознайомила суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців Аліна Федіна.

Окрім того, слухачі обговорили актуальні питання з приводу встановлення контакту під час спілкування та поводження у випадках розгляду в суді резонансних справ.

Учасників семінару було зорієнтовано на ефективність комунікацій, що є початковою складовою діяльності професії та дуже важливим інструментом роботи представників прес-служб місцевих та апеляційних судів.

З повними текстами програм  семінару для суддів-спікерів  та підготовки  прес-секретарів  місцевих загальних  та апеляційних судів  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка”.