Національна школа суддів України

Забезпечення підвищення ефективності роботи регіональних відділень

Забезпечення підвищення ефективності

роботи регіональних відділень

 Національна школа суддів України як державна установа зі спеціальним статусом, що відповідно до закону забезпечує підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи та здійснює науково–дослідну діяльність, має свої регіональні відділення в різних регіонах України. 

На сьогодні тимчасово у зв’язку з окупацією Кримської Автономної Республіки Крим та військовими діями на Донбасі не діють  регіональні відділення в Сімферополі, Севастополі та Донецьку.

Інші 5 регіональних відділень у містах Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові та Чернівцях здійснюють свою роботу та виконують основні завдання та функції відповідно до Статуту Національної школи суддів України та положень про регіональні відділення, затверджені наказом ректора.

У 2014 році ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук ознайомився на місці з роботою Одеського, Львівського та Чернівецького регіональних відділень. На разі  запланована поїздка ректора до Дніпропетровського регіонального відділення, у процесі якої будуть проводитися його зустрічі із суддями та працівниками апаратів судів – слухачами Національної школи суддів України, із керівниками місцевих та апеляційних судів усіх юрисдикцій, керівниками Дніпропетровської області тощо.

Регіональні відділення є безбалансовими, відокремленими структурними підрозділами  Національної школи суддів України, без статусу юридичної особи, яке від імені установи здійснюють діяльність щодо організації і проведення підготовки суддів, періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації та підготовки працівників апаратів місцевих судів. Вони підзвітні та підконтрольні з питань організації та проведення підготовки суддів та працівників апарату судів проректору з підготовки кадрів для судових органів, а з питань організаційного забезпечення діяльності – проректору по забезпеченню організаційної діяльності. Забезпечення навчального процесу в регіональних відділеннях координує та контролює відділ підготовки суддів та працівників апаратів судів.

5 вересня 2014 відбулося засідання робочої групи із числа працівників установи, на якому за дорученням ректора Миколи Оніщука  обговорювалися питання щодо розробки проекту Порядку перевірки організації роботи регіональних відділень.

У цьому засіданні взяли участь представники різних відділів Національної школи суддів, зокрема юридичного відділу та  відділів підготовки суддів та працівників апаратів судів, по роботі з персоналом та вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів.

Під час засідання була підтримана пропозиція головного наукового співробітника відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів  Віктора Лисака щодо можливості при підготовці зазначеного Порядку взяти за основу нормативний документ, розроблений Міністерством юстиції України. Наступне засідання робочої групи має відбутися 9 вересня 2014 року, на якому буде продовжено роботу щодо підготовки проекту документа, відповідно до якого буде проводитися вивчення діяльності регіональних відділень з метою підвищення ефективності їх участі в підготовці висококваліфікованих кадрів для судової системи.