Національна школа суддів України

Забезпечення права на притулок у процедурах примусового повернення та видворення

2 грудня 2020 року Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською організацією “Десяте квітня” за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) проведено  онлайн семінар для суддів  апеляційних адміністративних та місцевих загальних судів на тему: “Забезпечення права на притулок в процедурах примусового повернення та видворення”.

Учасників заходу привітали в. о. директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова та президент громадської організації “Десяте квітня” Марина Курочкіна.

Принципи невислання в контексті міжнародного інституту притулку обговорила з колегами суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва.

 Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, доцент Олена Губська опрацювала з учасниками національну практику розгляду справ щодо примусового повернення та видворення в контексті ст. ч. 1 ст. 31 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.

Президент Європейської палати Міжнародної асоціації суддів у сфері притулку та міграції, старший суддя Вищого адміністративного суду Верховного Суду Республіки Словенія, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини Бостіан Залар ознайомив слухачів із принципами невислання та забороною колективного вислання у практиці Європейського суду з прав людини.

Про особливості судового розгляду справ щодо статусу біженця, примусового повернення та примусового видворення у практиці Республіки Молдова розповів адвокат, експерт Правового центру адвокатів партнерської організації Агентства ООН у справах біженців в Республіці Молдова Олег Палій.

Численні питання та жваве обговорення свідчили про те, що тема викликала зацікавленість у суддів.