Національна школа суддів України

Забезпечення принципу гендерної рівності

4 березня 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно із громадською організацією “Центр Жіночі перспективи” та проектом USAID “Справедливе правосуддя” проводить семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Забезпечення принципу гендерної рівності”.

Гендерні стереотипи є результатом та причиною укоріненого ставлення, цінностей, норм та упередженості щодо статі. Ці стереотипи використовують для виправдання та збереження історично встановленої влади, гендерної дискримінації, яка затримує процес покращення становища членів повноцінного суспільства.

У  ХХI столітті  забезпечення  гендерної  рівності стало пріоритетним політичним напрямком розвитку світу, якого можна досягти подоланням нерівності між чоловіком і жінкою, та гендерним вирівнюванням  в  усіх сферах життя, зокрема, у сфері правосуддя.

Проведення семінару такої тематики має на меті подолання стереотипів, визначення пріоритетних напрямків суспільного розвитку, заснованих на принципах рівності жінок та чоловіків.

У семінарі беруть участь судді місцевих загальних судів Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Рівненської областей.

Вітальними словами захід відкрила головний спеціаліст Львівського регіонального відділення Галина Манюк.

Тренерами  семінару запрошено представників  громадської організації “Центр “Жіночі перспективи” –  адвокатів Галину Федькович та Христину Кіт.

Під час семінару слухачі розглянуть такі питання:

  • позитивні зобов’язання України за Європейською Конвенцією про захист прав людини;
  • принцип гендерної рівності та недискримінації за законодавством України та у практиці Європейського суду з прав людини – пряма дискримінація, непряма дискримінація, захищена ознака, зразок для порівняння та інше;
  • поняття дискримінації в розумінні Європейського суду з прав людини;
  • практика національних судів щодо застосування принципу гендерної рівності та недискримінації.