Національна школа суддів України

Забезпечення відкритості суду для громадськості – прямий обов’язок спеціалістів апаратів судів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ

16 – 18 листопада 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України за сприяння Апеляційного суду Київської області було проведено  підготовку  спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ ( прес-секретарів) місцевих та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей та міста Києва.

Для проведення даної підготовки викладачами запрошено в. о. начальника прес-центру судової влади (на правах відділу) Державної судової адміністрації України Ольгу Какауліну, головного наукового співробітника Національної школи суддів України, доцента кафедри правосуддя Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську, начальника управління забезпечення взаємодії із ЗМІ та видавничої діяльності Верховного Суду України Катерину Вороненко, викладача Національної школи суддів України, доцента кафедри культури української мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філологічних наук Оксану Кабиш, прес-секретаря Вінницького апеляційного адміністративного суду Марту Лукашик, помічника заступника голови Апеляційного суду Київської області Наталію Бражник.

 “ Сьогодні авторитет судової влади в руках прес-секретаря та судді-спікера, саме від їх професійної майстерності залежить думка громадськості про суд” - зазначив Віктор Лисак у своєму виступі під час відкриття підготовки, підкреслюючи важливу роль прес-служби кожного суду України.

У перший день занять Ольга Какауліна обговорила з слухачами актуальну тему відносно психології діяльності працівника апарату суду, засобів оптимізації міжособистісних стосунків, шляхи вирішення, запобігання  виникнення конфліктів та ефекту професійного вигорання.

З професійній організації медіа-супроводу діяльності суду, в тому числі під час розгляду резонансних справ навчила слухачів  Катерина Вороненко. Вона разом з слухачам розглянула різноманітні кризові ситуації, які можуть  виникати в судах, розкрила основні аспекти роботи прес-секретарів суду під час надання перших коментарів, на практиці показала як швидко підготувати та написати прес-реліз і прес-анонс. У ході її  лекцій слухачі дізналися про необхідну складову виявлення інформаційних запитів громадськості - моніторинг медійного простору, його роль в роботі прес-секретаря суду, для чого потрібна кожному суду своя медіа-карта, особливості її ведення та формування. Особливу увагу було приділено і розмежуванню прав і обов’язків  прес-секретаря та судді-спікера.

Виступ Наталії Ахтирської пройшов у вигляді  активного обговорення  запровадження нових норм антикорупційного законодавства в контексті судової реформи України їх значення в розвитку правової, демократичної держави та оцінки діяльності ЗМІ в рішеннях Європейського суду з прав людини.

Вагомою та результативною для підвищення професійної майстерності спеціалістів із забезпечення зв’язків з ЗМІ була презентація Наталії Бражник відносно правильної організації заходів для ЗМІ: прес-конференції, брифінгу, прийому, презентацій, підготовки  PR- текстів.

Про правила поведінки журналістів у залі судового засідання, у приміщенні суду та про обов’язки прес-секретаря щодо забезпечення відкритості суду  розповіла Марта Лукашик, використавши при цьому власний досвід роботи у суді.

Правилам оформлення та підготовці прес-релізів  навчила Оксана Кабиш.

Останній день підготовки завершився виступом Ольги Какауліної, яка висвітлила основні секрети ефективної комунікації суду та громадськості, дала рекомендації, як уникнути основних проблем в роботі із журналістами, розробити комунікаційну стратегію суду й плану дій з метою побудови ефективних взаємовідносин з цільовими аудиторіями суду.

По закінченню курсу всі слухачі одержали Сертифікат Національної школи суддів України, що став підтвердженням їх переходу на більш високу ступінь професіоналізму. 

 

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі «Підготовка».