Національна школа суддів України

Забезпечення захисту інтересів дитини

1 червня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів: “Суд як інструмент забезпечення захисту прав та інтересів дітей”.

Відкрила онлайнове заняття проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, яка наголосила, наскільки важливим є питання благополуччя дітей як майбутнього здорової повноцінної держави та підкреслила роль суду як одного з основних засобів відновлення порушених прав дитини.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зазначила важливість обговорення питань у суддівські спільноті зі залученням фахівців суміжних галузей, що дозволяє роздивитися проблему незахищеності дітей у суспільстві не лише крізь правову призму. Вона закликала суддів брати участь у дискусіях і підіймати актуальні питання, роблячи таким чином внесок у зміцнення системи захисту найбільш вразливої частинисуспільства.

Викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова зауважила, що ця тема є досить складною , адже включає в себе безліч аспектів, починаючи від правових та закінчуючи психологічними. Саме тому її вивчення та наповнення у форматі програми заняття має таке велике значення під час сучасних динамічних суспільних процесів.

Упродовж дистанційного заняття із суддями працювали судді Василь Даценко, Павло Пархоменко, національний експерт проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні”,  доктор юридичних наук Георгій Попов, начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації Володимир Лис, директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал,  керівниця психологічної служби ДОЗ ЛОДА, судова експертка–психологиня Зоряна Кошулинська.

Під час онлайнового заняття було обговорено, зокрема, питання щодо соціального захисту прав дітей в умовах децентралізації, практику Європейського суду. Було звернуто увагу на зловживання батьківськими правами та психологічні особливості реагування дитини на навколишній світ, а саме під час кризових і стресових ситуацій. Як основоположний документ захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства було проаналізовано “Ланцаротську конвенцію”.

Провідний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Прудка презентувала дистанційний курс “Захист прав та інтересів дитини при вирішення сімейних спорів”, що розроблений Національною школою суддів України.

Судді поділилися враженнями, озвучили відгуки про те, наскільки виправдались їхні очікування, а також висловили побажання продовжувати включати цю тему у програми майбутніх занять.