Національна школа суддів України

Задля посилення довіри до судочинства

28 квітня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом Ради Європи “Правова освіта у галузі свободи слова в Україні” провела для суддів–спікерів місцевих та апеляційних судів регіональний онлайн–семінар із взаємодії та комунікативної співпраці між суддями та журналістами задля посилення довіри до судочинства й здійснення правосуддя “Взаємодія між суддями та журналістами”.

Семінар відкрив керівник проєкту “Зміцнення свободи слова, доступу до публічної інформації та посилення реформи суспільного мовлення в Україні” Шаїн Аббасов, який подякував Національній школі суддів України за підтримку занять, які проводяться в рамках проектів Ради Європи та зазначив, що відносини між суддями та засобами масової інформації є складними в кожній країні. Тому необхідно обговорювати ці питання, щоб суспільство отримувало об’єктивну інформацію про діяльність судів і суддів.

Ректор Микола Оніщук відзначив продовження співпраці Національної школи суддів України із проєктом Ради Європи щодо взаємодії суддів та ЗМІ, наголосивши, що сучасне суспільство – це суспільство комунікації та інформації. Оскільки журналістика відіграє важливу роль у забезпеченні комунікації, то Національна школа суддів України традиційно приділяє значну увагу цій темі при здійсненні підготовки як кандидатів на посаду судді, так і діючих суддів. Ці теми включені до стандартизованих програм підготовки всіх категорій суддів. Окрім того, упродовж 2020 року було розроблено та апробовано тренінги “Кримінально–правовий захист професійної діяльності журналістів”. Ректор запевнив, що саме завдяки співпраці установи суддівської освіти та Ради Європи  ця тема має потенціал впливу на якість комунікації.

Модераторами семінару були проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, керівник відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Павло Пушкар та юристка цього департаменту Ольга Дубінська.

Голова Департаменту інформаційного суспільства Ради Європи Патрік Пенінкс у своєму виступі зауважив, що важливо працювати з медійною спільнотою, хоча це не завжди просто. В Україні насправді є потреба в розбудові цих відносин, які б мали будуватися на професійних та етичних стандартах. Важливо пам’ятати, що свобода слова завжди супроводжується не лише правами, а й обов’язками.

Олексій Маловацький, заступник голови Вищої ради правосуддя, зазначив, що питання комунікації в українському суспільстві є одним з найважливіших, адже вкрай важливо забезпечити баланс між дотриманням прав громадян. У свою чергу суди повинні вміти пояснити прийняте ними рішення простою та доступною мовою. Олексій Маловацький також представив рекомендації Вищої ради правосуддя щодо здійснення правосуддя в умовах пандемії та право на свободу слова.

Журналістка та ведуча програм про права людини Національної суспільної телерадіокомпанії України Ірина Славінська подякувала за довіру та можливість долучитися до такої важливої зустрічі, підкресливши, що дуже важливо налагоджувати громадський діалог задля забезпечення суспільної довіри. Робота з правозахисною тематикою накладає цілу низку обов’язків. У цьому контексті важливо підкреслити, що вільна преса та судова влада має взаємодіяти. Тому заради взаємодії суди та ЗМІ мають рухатись у зустрічних напрямках.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував організаторам за те, що вони привертають увагу до такої важливої теми. Варто зазначити, що Рада суддів України була першою, хто підняв рівень комунікації судової гілки влади, хоча можливо в останні роки ця співпраця була і не настільки продуктивною. Однак, з оновленим складом РСУ ця діяльність буде активнішою з метою, щоб суди стали відкритішими до ЗМІ. Навіть в період карантину має бути віднайдено баланс між безпекою, життям, здоров’ям  та поінформованістю учасників процесів та суспільства про судовий розгляд справ.

Павло Пушкар сфокусував увагу слухачів на практиці Європейського суду щодо європейських стандартів взаємодії судової влади та ЗМІ.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима озвучив підсумки огляду  практики Верховного Суду про захист гідності, честі та ділової репутації.

Суддя–спікер Львівського окружного адміністративного суду, голова комітету Ради суддів України з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич розповів про роль судової влади, органів судового самоврядування та окремих суддів у полегшенні доступу до інформації, що ґрунтується на фактах та етичних нормах, про функціонування судів та судові процеси.

Адвокатеса, експертка з медіа права Людмила Опришко поділилася інформацією про те, як ЗМІ впливають на сприйняття громадськістю судової незалежності та неупередженості.

Медіа експертка, адвокатеса та співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова опрацювала із суддями питання маніпулювання інформацією стосовно розгляду справ судом  та інформаційного безладдя

Адвокат і колишній заступник судді з Норвегії Девід Мир поділився досвідом та найкращими практиками розповсюдження інформації про діяльність судів і взаємодію суддів зі ЗМІ.