Національна школа суддів України

Загальнодержавний підхід щодо притягнення до відповідальності за міжнародні злочини

18 та 19 липня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Інститутом Ассера (T.M.C. Аssеr  Instituut), Центром міжнародно-правового співробітництва (CILC) та Нідерландським Гельсінським комітетом (NHC) провела спеціалізований тренінг для суддів, помічників суддів і секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів, на якому були розглянуті питання щодо заочного кримінального провадження, судових практик з урахуванням травми та допустимості доказів з відкритих джерел.

Роботу тренінгу розпочали керівник відділу з політичних питань Посольства Нідерландів в Україні Роберт Деккер та заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська, які підкреслили актуальність обраної тематики заняття та важливість співпраці у питаннях підготовки представників української судової системи.

Затим дослідниця з міжнародного кримінального права, керівниця проєкту Інституту Ассера “Відновлення гідності та справедливості в Україні” доктор Габріеле Хлевіцкайт та молодша наукова співробітниця Інституту Ассера Габріела Раду презентували програму “Відновлення гідності та справедливості в Україні: Загальнодержавний підхід до притягнення до відповідальності за міжнародні злочини”.

У ході першого навчального дня відбулася експертна дискусія “Заочне кримінальне провадження: стратегії та гарантії для вирішення питань справедливого судового розгляду”, яку провели суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Микола Мазур та експерт з питань кримінальної юстиції Центру політико-правових реформ Євген Крапивін.

Крім того, було розглянуто тему судових підходів з урахуванням травми (інсценування судового засідання). Експертами цієї частини навчання виступили – керівниця відділу підтримки свідків у суді Боснії і Герцоговини Альма Тасо Дельковіч та старша радниця з питань кримінального переслідування міжнародних злочинів КМЄС в Україні, суддя Апеляційного суду в Гаазі Магда Кул.

Програмою спеціалізованого тренінгу другого дня було передбачено імітаційне слухання з питань допустимості доказів з відкритих джерел, яке провела фахова команда залучених експертів – керівник відділу розслідування міжнародних злочинів, старший радник КМЄС в Україні з питань OSINT Міхал Вивода, радник з правових питань відділу розслідування міжнародних злочинів КМЄС в Україні Григорій Жураківський, аналітик з відкритих джерел (Bellingcat), колишній офіцер британської армії Нік Вотерс, дослідниця з міжнародного кримінального права, керівниця проєкту Інституту Ассера “Відновлення гідності та справедливості в Україні” доктор Габріеле Хлевіцкайт та молодша наукова співробітниця Інституту Ассера Габріела Раду.

Протягом дводенного навчання учасники мали змогу обговорювати представлений матеріал, ставити уточнюючі запитання експертам та ділитися власним професійним досвідом.