Національна школа суддів України

Захист екологічних прав – запорука збереження здорової нації та довкілля

18 жовтня 2019 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним судом проведено загальноукраїнський семінар для суддів на тему: “Доступ до правосуддя в галузі охорони довкілля”.

Вітальною промовою захід розпочала очільниця Харківського регіонального відділення Валентини Коржик, яка зосередила увагу на важливості запропонованої для обговорення теми. “Метою заходу є  підвищити екологічну свідомість суддів, їх обізнаність у сфері екологічного права та міжнародних угод з охорони довкілля, виробити навички застосування положень Оргуської конвенції, поглибити розуміння наявних перешкод у доступі громадськості до суду в екологічних спорах та необхідності усунення таких перешкод. Участь у семінарі беруть судді, представники наукової спільноти та громадських організацій, експерти, працівники Державної екологічної інспекції”, – зауважила Валентина Коржик.

Секретар судової палати в цивільних справах Харківського апеляційного суду, учасник групи розробників навчального курсу для суддів за темою охорони довкілля, кандидат юридичних наук Алла Котелевець свій виступ зосередила на  засобах правового захисту та їх ефективності у справах, що стосуються довкілля,  зробила загальний огляд вимог Оргуської конвенції.

Міжнародно-правові інструменти у сфері прав людини та перспективи захисту екологічних прав з учасниками семінару обговорила суддя господарського суду Луганської області, кандидат юридичних наук Олена Фонова.

Суддя Широківського районного суду Дніпропетровської області Олена Леонідова презентувала огляд судової  практики з розгляду спорів щодо охорони довкілля судами загальної юрисдикції та аналіз практики Європейського суду з прав людини.

Учасники семінару не оминули увагою і практику адміністративних судів з розгляду екологічних спорів. Так, суддя Другого апеляційного адміністративного суду Сергій Жигилій проаналізував рішення адміністративних судів всіх інстанцій у цій категорії справ. До дискусії приєднались судді Харківського окружного адміністративного суду Ольга Білова та Андрій Бабаєв.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Юрій Єфімов розповів про  порядок, підстави та проблемні питання реалізації здійснення державного нагляду у сфері охорони навколишнього природного середовища, взаємодію Інспекції із правоохоронними органами в межах досудового розслідування кримінальних проваджень і взаємодію із судами під час здійснення адміністративного та господарського судочинства.

До роботи семінару приєднався доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Шуміло. Доповідач запропонував суддям віднайти шляхи щодо підвищення ефективності судочинства з охорони довкілля та доступу до правосуддя громадян і громадських інститутів у захисті екологічних прав.

Доцент кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Сергій Размєтаєв продовжив тему колеги та звернув увагу суддів на матеріальні фактори, які впливають на доступ до правосуддя у справах, що стосуються довкілля, фінансові бар’єри та шляхи їх усунення.

На завершення заходу, учасники зауважили, що широке представництво правників різних сфер діяльності дозволило зануритись у проблематику семінару, розширити свої знання і застосовувати їх у роботі.