Національна школа суддів України

Захист прав дитини – у фокусі уваги суддів місцевих загальних судів

1 червня 2020 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України за технічної допомоги правового клубу PRAVOKATOR проведено онлайн лекції для суддів місцевих загальних судів на теми: “Булінг у навчальному закладі: служба порозуміння VS притягнення до відповідальності та судова практика”, “Особливості розгляду цивільних спорів, що виникають із сімейних правовідносин: сталість та єдність судової практики”.

Навчальні заходи відкрили директор регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив із регламентом онлайн лекцій, та начальник управління “Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Лисак, який  представив викладачів.

Для проведення лекції на тему: “Булінг у навчальному закладі: служба порозуміння VS притягнення до відповідальності та судова практика” було запрошено  суддю Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області  Дмитра Парфьонова та керівницю юридичної клініки кафедри права Університету імені Альфреда Нобеля, викладачку та адвокатесу Тетяну Макарову.

Тетяна Макарова розповіла про участь дітей у миробудуванні нової української школи, вирішення конфліктів мирним шляхом, медіацію у освітньому процесі та створення шкільної служби порозуміння. Дмитро Парфьонов розкрив усі аспекти притягнення до юридичної відповідальності за булінг учасників освітнього процесу, звернув увагу на правильне реагування на фіксування випадків булінгу, а також проаналізував судову практику розгляду справ, пов’язаних із булінгом.

Лекцію на тему: “Особливості розгляду цивільних спорів, що виникають із сімейних правовідносин: сталість та єдність судової практики” провела  суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, яка зосередила увагу на таких питаннях:

  • аліментні платежі на дитину, як гарантія матеріального забезпечення розвитку дитини;
  • встановлення місця проживання дитини з метою забезпечення дитини житлом;
  • тимчасовий виїзд дитини за кордон не повинен призводити до маніпуляції між батьками;
  • позбавлення батьківських прав – крайня міра для недобросовісних батьків.