Національна школа суддів України

Захист прав людини через суддівську освіту

12 листопада 2019 року проректор Національною школи суддів України Наталія Шукліна провела координаційну нараду з представниками проектів Ради Європи щодо організації та проведення регіональної міжнародної конференції “Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів”, проведення якої підтримано Генеральним директоратом з прав людини та верховенства права Ради Європи і рядом проектів Ради Європи, які діють в Україні. Учасниками конференції будуть представники 15 суддівських шкіл країн Західної та Східної Європи, судді-викладачі, міжнародні і українські експерти. Результатом проведеного заходу стане обговорення і затвердження Київських рекомендацій з удосконалення суддівської освіти щодо захисту прав людини через практику ЄСПЛ.

Учасники зустрічі детально обговорили організаційні питання проведення міжнародної конференції та змістовне наповнення програми, зокрема, залучення додаткових міжнародних та українських експертів проектів для демонстрації сталості результатів співпраці. Також була озвучена ініціатива щодо можливості відеотрансляції конференції в режимі онлайн українською та англійською мовами.

Від Ради Європи у зустрічі взяли участь керівники проектів “Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні” Сюзанна Мнацаканян, “Підтримка конституційних та правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності” (Венеційська комісія) Сергій Ткаченко та “Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні” Інна Зубар.

Учасники наради домовилися про механізми взаємодії, визначили відповідальних координаторів від Національної школи суддів України, Офісу Ради Європи в Україні, Верховного Суду та подальший план дій.