Національна школа суддів України

Захист прав людини: конвенційний механізм

24 - 26 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Розпочинається підготовка з тренінгу “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя у господарських судах”, який проводить суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко. Під час інтерактивного навчання викладач детально розповість слухачам про конвенційний механізм захисту прав особи на прикладі продемонстрованого фільму про Європейський суд з прав людини з його подальшим обговоренням. Одна з      міні-лекцій тренінгу присвячена верховенству права, як основі демократії. У другій частині тренінгу учасники спільно з викладачем обговорять механізми виконання рішень Європейського суду з прав людини на території України, які передбачають у собі заходи як загального, так і індивідуального характеру. Обов’язковою частиною тренінгу стане розгляд положень Конвенції щодо права мирного володіння майном як гарантії права на власність. Після кожної міні-лекції слухачі у малих групах та індивідуально виконають практичні завдання за рішеннями ЄСПЛ з подальшим їх обговоренням.

Знаннями про раціональний та ефективний розподіл і використання робочого часу секретарями судових засідань з присутніми поділиться суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко. Вона надасть слухачам корисні поради в організації саморозвитку, побудові стратегії кар’єрного зростання та поділиться практичними навичками запобігання професійному вигоранню. Цікавою буде  презентація викладача про психологічні та методологічні засоби прогнозування і попередження конфліктних ситуацій у колективі суду та особливі техніки зняття психологічної напруги.

Начальник управління секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Леся Зуєвич запропонує присутнім для обговорення та виконання практичних вправ тему щодо застосування норм земельного законодавства при вирішенні спорів у господарських судах та розгляду господарських справ, що виникають з договорів оренди землі. Крім цього, викладач ознайомить слухачів з практичними аспектами і спірними питаннями розгляду спорів у договірних відносинах, детально зупиниться на особливостях укладання, розірвання, внесення змін у договори та визнання їх недійсними.

Не менш актуальними та цікавими будуть виступи судді Господарського суду Київської області Олени Янюк щодо порядку і основних положень написання судових рішень у господарському судочинстві та особливостей розгляду справ про банкрутство.

Учасники підготовки матимуть можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у виконанні практичних вправ та отримати відповіді на актуальні запитання.