Національна школа суддів України

Захист прав людини та основоположних свобод – у центрі уваги періодичного навчання суддів

17 вересня 2015 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено періодичне навчання суддів окружних адміністративних та місцевих загальних суддів, які розглядають справи адміністративної юрисдикції, з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у справах про видворення, екстрадицію та відмову в наданні захисту шукачам притулку”.

У семінарі взяли участь 11 суддів окружних адміністративних судів  Дніпропетровської, Луганської областей та 10 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської області.

Вітальними словами семінар відкрили адвокат, експерт зі стратегічного судового захисту проекту “Advocacy and Governmental Capacity Building in Migration” Катерина Галенко, адвокат, експерт проекту “Advocacy and Governmental Capacity Building in Migration” Наталя Гурковська та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення семінару було запрошено адвоката, експерта зі стратегічного судового захисту проекту “Advocacy and Governmental Capacity Building in Migration” Катерину Галенко та суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка.

Під час семінару було розглянуто питання щодо обсягу поняття
“non-refoulement” (“невислання”).

Також судді обговорили зв’язок між положеннями Конвенції 1951 року про статус біженців та Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, розглянули  питання екстериторіального застосування ст. 3 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ознайомились із питанням щодо права на повагу до особистого та сімейного життя в контексті міграційного законодавства.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, було вручений Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (Алла Баштанник) спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Всеукраїнською Благодійною Фундацією “Право на захист” у рамках проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” (Наталя Гурковська).