Національна школа суддів України

Захист прав споживачів: актуальні питання правозастосування та судової практики

26 жовтня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів провела тренінг “Захист прав споживачів: актуальні питання правозастосування та судової практики”.

Вітальними словами тренінг розпочала модератор – виконувач обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова, яка представила викладачів та з’ясувала очікування суддів від заходу, а також зазначила, що метою тренінгу є поглиблення знань у суддів щодо актуальних питань, які виникають під час розгляду цивільних  справ стосовно захисту прав споживачів і визначення можливих шляхів їхнього вирішення.

Упродовж тренінгу із колегами спілкувалися суддя Жовтневого районного суду міста Дніпра Максим Ходаківський, головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, директор Харківського регіонального відділення, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал, співкеруючий партнер юридичної фірми Hillmont Partners, суддя у 2014–2020 роках Андрій Нижний. Також участь у проведенні тренінгу брала провідний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Прудка.

Під час онлайнового тренінгу було обговорено коло актуальних питань, що виникають під час розгляду цивільних справ щодо захисту прав споживачів, і зазначено можливі шляхи їхнього вирішення.

Судді, які взяли участь у дистанційному занятті, пригадали та отримали нові знання та сформували вміння й навички щодо:

– захисту прав споживачів: основних аспектів матеріального права; 

– цивільно-процесуальних питань захисту прав споживачів;

– окремих аспектів вирішення цивільних справ щодо захисту прав споживачів у сфері житло–комунальних послуг;

– особливостей розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів у сфері надання туристичних послуг.

Тренінг насичено виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування. Судді обговорили проблемні питання, обмінялися думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.