Національна школа суддів України

Захист прав та інтересів осіб, постраждалих від торгівлі людьми

22 листопада 2019 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено загальноукраїнський семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Актуальні питання судового розгляду кримінальних проваджень за фактами торгівлі людьми, оцінка доказів та призначення покарання”.

Під час семінару проведено відеозапис заходу для розміщення на офіційному каналі НШСУ в YouTube.

Вітальною промовою семінар розпочала директорка Харківського регіонального відділення Валентини Коржик, яка зосередила увагу на важливості запропонованої для обговорення теми. “Торгівля людьми, на жаль, сьогодні залишається поширеним явищем. Вона є тяжким злочином, що грубо порушує права людини і вимагає від системи кримінального правосуддя не лише покарання винних  у вчиненні цього злочину, а й відновлення прав потерпілих”, – зауважила Валентина Коржик.

Суддя районного суду м. Харкова, кандидатка юридичних наук  Тетяна Штих свій виступ зосередила на  огляді національного законодавства, обговорила з колегами сучасний стан та тенденції у протидії торгівлі людьми.  Разом із старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції України в Харківській області, підполковником поліції Андрієм Мирним було  розглянуто проблеми, що виникають під час кваліфікації злочину, передбаченого  ст.  149 КК України, та його відмежування від інших злочинів. 

Про міжнародні норми з питань протидії торгівлі людьми, практику розгляду Європейським судом з прав людини справ, пов’язаних з торгівлею людьми, суддям розповіла очільниця Люботинського міського суду Харківської області, кандидатка юридичних наук Ірина Дем’яненко.

Начальник  першого сектору міжрайонного оперативно-розшукового відділу оперативно-розшукового управління Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, старший лейтенант Богдан Пазій  презентував огляд роботи оперативних розшукових відділів Державної прикордонної служби України в напрямку протидії торгівлі людьми.

Очільниця  Київського районного суду міста Харкова, кандидатка юридичних наук Світлана Шаренко проаналізувала  проблемні питання, які виникають під час досудового розслідування справ, пов’язаних із торгівлею людьми: тимчасовий доступ до речей та документів, обшуки, арешти майна, запобіжні заходи.

Присутні разом із суддею  Дергачівського районного суду Харківської області Євгеном Болибоком обговорили актуальні питання судового розгляду кримінальних проваджень за фактами торгівлі людьми, оцінки доказів та призначення покарання, процесуальні  та етичні аспекти судового розгляду кримінальних  проваджень щодо торгівлі людьми. Доповідач зосередив  увагу суддів на проблемах, які виникають при забезпечені безпеки потерпілих та свідків під час розгляду такої складної категорії справ.

На завершення заходу учасники зауважили, що змістовна насиченість програми та широке представництво доповідачів із різних сфер діяльності надало можливість поглибити свої знання та підвищити ефективність розгляду цієї категорії справ.