Національна школа суддів України

Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції та практики Європейського суду

27 вересня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів проводить тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації”.

Модераторами тренінгу є начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Тетяна Фулей та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська.

На початку тренінгу Галина Юровська ознайомила суддів із низкою питань, передбачених програмою, та з’ясувала очікування суддів від тренінгу. Тетяна Фулей  обговорила із суддями зміст та мету статті 1 Першого протоколу до Конвенції, основні принципи, закріплені нею, сферу дії статті 1 Першого протоколу та права, які підлягають захисту.

У ході тренінгу судді визначали, чи підпадають правовідносини в конкретній справі під дію статті 1 Першого протоколу, з’ясовували норми матеріального права (національного законодавства), які регулюють  відповідні правовідносини. Також було обговорено питання щодо співвідношення національного законодавства зі статтею 1 Першого протоколу та практикою Європейського суду з прав людини. Певний проміжок часу було відведено на дослідження колізій і прогалин у національному законодавстві та тлумачення національного законодавства відповідно до практики Європейського суду.

Важливим для суддів була аргументація власної позиції, зазначення в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору та обґрунтування прийнятого рішення з посиланням на практику Європейського суду з прав людини.

Тренінг був насичений виконанням ситуативних завдань, опрацюванням модельних справ. У групах судді жваво обговорювали кейси та готували  свої висновки.