Національна школа суддів України

Захист права власності у цивільному судочинстві

27 – 28 вересня 2018 року в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів  для слухачів і слухачок 11 групи спеціальної підготовки проходить тренінг на тему: “Особливості розгляду справ про захист права власності”.

Провести вказаний тренінг запрошено суддю Павла Прохорова та суддю у відставці Марію Процик.

Протягом двох днів тренінгу кандидати на посаду судді старанно працювали над формуванням правових знань з основних питань, що виникають у сфері застосування норм щодо захисту права власності та судової практики з розгляду справ цієї категорії, навчалися правильно застосовувати нормативно-правові акти та судову практику при вирішенні спорів щодо набуття, переходу та припинення права власності та інших спорів, що виникають під час розгляду справ про захист права власності.

За допомогою тренерів слухачі та слухачки послідовно опрацювали:

загальні положення, що регулюють право власності;

порядок набуття та припинення права власності;

питання правильного тлумачення і застосування норм про набувальну давність;

правовий режим незавершеного та самочинного будівництва;

основні спекти регулювання права інтелектуальної власності;

особливості підготовки до судового розгляду справ щодо захисту права власності.

У перший день навчань велику увагу майбутніх суддів також було прикуто до правового регулювання спільної власності, припинення права на частку у спільному майні. Питання поділу та виділу майна, що перебуває у спільній власності, викликали жваві обговорення та дискусії слухачів та слухачок. Твердими знаннями та прикладами із власного професійного досвіду досвідчені судді-тренери довели майбутнім колегам правильність суджень одних та звернули на помилки в аргументації інших слухачів.

Далі кандидати на посаду судді вивчали питання захисту права власності, порядок визнання права власності, детально розібрали негаторний та віндикаційний позови, правила розмежування віндикаційного позову із зобов’язальними способами захисту. Поглиблено дослідили один із способів захисту права власності – арешт майна:  підсудність позовів щодо арешту майна, категорії арешту майна в залежності від підстави та процедури застосування, проблематику підготовки таких справ до  розгляду та їх вирішення.

Протягом тренінгу майбутні судді переглянули кілька відеороликів, виконали численну кількість практичних завдань та відповіли на питання тестів за допомогою електронної системи клікерів, завдяки чому - закріпили отримані знання та набули необхідних  навичок у вирішенні справ щодо захисту права власності.