Національна школа суддів України

Захист права власності в світлі практики ЄСПЛ: продовження розробки навчального курсу для суддів

6-8 липня 2015 року у м. Львові відбулося засідання другої робочої зустрічі групи з розробки навчального курсу щодо захисту права власності в світлі застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів загальної, господарської та адміністративної юрисдикції. Захід організовано Координатор проектів ОБСЄ в Україні спільно з Національною школою суддів України, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”.
Зазначимо, перша зустріч робочої групи відбулася 5-7 травня в м. Кам’янець-Подільському, під час якої було визначено мету, навчальні цілі та структуру курсу, розроблено проекти програм та змісту роздавальних матеріалів.
Метою другої зустрічі робочої групи з розробки курсу є аналіз та доопрацювання навчальних матеріалів для учасників та викладачів, сформованих під час першої робочої зустрічі з розробки курсу, зокрема, коригування формулювання завдань для роботи у малих групах, нотаток для викладачів та фасилітаторів, розробка індивідуальних завдань для оцінювання учасників та тестових запитань для експрес-опитування за допомогою клікерів.
Оскільки цей курс присвячений захисту права власності в світлі практики ЄСПЛ за статтею 1 Першого протоколу для Конвенції, тому судді-розробники, які працювали у цивільній, господарській та адміністративній групах, намагалися розробити такі навчальні матеріали, які б були однаково цікавими для суддів усіх юрисдикцій та показували єдність підходів ЄСПЛ до захисту права на мирне володіння майном.