Національна школа суддів України

Захист права власності відповідно до європейських стандартів

26 квітня  2016 в місті Дніпропетровську Національна школа суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” проводить апробацію курсу для суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше на тренінгу “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.

Відкриваючи тренінг, проректор по забезпеченню організаційної діяльності Володимир Мазурок наголосив на актуальності цієї тематики. Він також зазначив, що цей курс підготовлений відповідно до національних стандартів суддівської освіти та наповнений інтерактивними методами підготовки дорослих слухачів.

Апробація проходить за участі національного спеціаліста Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олени Лунгол, провідних експертів Проекту Ірини Кушнір і Назара Кульчицького та суддів тренерів Роксолани Качур, Тетяни Стрелець і Сергія Уханенка. 

На початку апробації начальник відділу методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Тетяна Фулей окреслила навчальні цілі та очікувані результати тренінгу, формат його проведення, особливості інтерактивної форми навчання суддів, яка передбачає активну участь учасників та учасниць, зокрема, виконання індивідуальних завдань, проведення експрес-опитування та роботу в малих групах із вирішення ситуативних завдань під керівництвом фасилітаторів.

Програмою тренінгу передбачено проведення вхідного (на початку заходу) та “вихідного” (наприкінці) тестування за допомогою експрес-опитування за допомогою системи коікерів, інтерактивної міні-лекції щодо основних принципів Європейського суду з прав людини щодо захисту права власності, вирішення ситуативних завдань у малих групах і презентацію їх результатів з наступним коментуванням відповідей експертами. До початку тренінгу учасники мали самостійно опрацювати 7 рішень ЄСПЛ щодо України, в яких було визнано порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції у різних аспектах. Такий комплексний підхід до викладання Конвенції та практики ЄСПЛ, на думку розробників, буде сприяти кращому розумінню суддями конвенційних вимог та ефективнішому їх застосуванню при здійсненні правосуддя.